Ένα νέο σχέδιο, που θα ρυθμίζει το θέμα των οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων των ατόμων, που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από το πρώτο σχέδιο, προωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, ύστερα από πρόταση νόμου των βουλευτών Αντρέα Φακοντή, του ΑΚΕΛ, Ηλία Μυριάνθους, της ΕΔΕΚ και Γιώργου Περδίκη, του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών.
Αν και το Υπουργείο Εργασίας διαφωνεί με την κατάθεση νομοσχεδίου για ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών με ένα νέο σχέδιο, εντούτοις οι εισηγητές της πρότασης έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν με την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει και θα προσπαθήσουν να εισάξουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις που άτομα τα οποία είχαν τύχει διευκολύνσεων ελαφρύνσεων στο προηγούμενο σχέδιο να έχουν και νέες ελαφρύνσεις.
Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε πως τυχόν εισαγωγή ενός νέου σχεδίου θα μπορεί να είναι εφικτή μετά από 16 μήνες, όταν θα τερματιστεί δηλαδή το τρέχον σχέδιο.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, είπε ότι στόχος της συγκεκριμένης πρότασης νόμου είναι να δοθεί μια 2η ευκαιρία σε όσους έχουν καθυστερημένες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με ένα σχέδιο 54 δόσεων, όπως ίσχυσε και συνεχίζει να ισχύει από το τρέχον σχέδιο, που θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες.
Σημείωσε ότι από το τρέχον σχέδιο έχουν εισπραχθεί περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ, για να προσθέσει πως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το ΤΚΑ και από την άλλη έχει βοηθήσει πολλούς οφειλέτες να καταβάλουν τα οφειλόμενα τους ποσά, μέσω των δόσεων που προνοεί το νομοσχέδιο.
Εξήγησε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του τέως Διευθυντή του ΤΚΑ, για να μπορέσει κάποιος να πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του στο Ταμείο, αν έχει καθυστερημένες οφειλές, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στην εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών και στη συνέχεια να ξεκινήσει να πληρώνει τις τρέχουσες του υποχρεώσεις.
Όπως είπε ο κ. Φακοντής, «αυτή η εγκύκλιος δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι είναι ένα σύστημα δημιουργίας συνεχούς χρέους στους εισφορείς και δημιουργεί νέες υποχρεώσεις, με μια επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση ,η οποία φτάνει και το 27%».
«Γι’ αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένη ανάγκη για ρύθμιση μέσω ενός νέου σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε όσους οφείλουν στο ΤΚΑ. Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας εμμένει στη θέση του, δηλαδή διαφωνεί με την κατάθεση νομοσχεδίου για ρύθμιση με ένα νέο σχέδιο των καθυστερημένων αυτών οφειλών και μας ενημέρωσε ότι αυτό μπορεί να το πράξουμε μετά από 16 μήνες όταν θα τερματιστεί το τρέχον σχέδιο», ανέφερε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι εισηγητές της πρότασης έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν με την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει και θα προσπαθήσουμε να εισάξουμε ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις που άτομα τα οποία είχαν τύχει διευκολύνσεων ελαφρύνσεων στο προηγούμενο σχέδιο να έχουν και νέες ελαφρύνσεις».
Επίσης, είπε πως έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας να τους καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί και να μπορεί να ικανοποιήσει και τις δικές τους ανησυχίες.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε αναφορικά στην φαίνεται να υπάρχει μια άρνηση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, για αποδοχή μιας νέας ρύθμισης προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ίσχυε πιο παλιά.
«Έχουμε αναφέρει στο Υπουργείο ότι ως εισηγητές της προτάσεις είμαστε διατεθειμένοι όλες αυτές τις επιφυλάξεις, που εκφράζει το Υπουργείο και τις ανησυχίες πως μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εισηγήσεις που να κλείνουν οποιαδήποτε παράθυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς ως Επιτροπή έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση, με οποιεσδήποτε εισηγήσεις γίνουν από πλευράς κοινωνικών εταίρων», είπε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος Μαρτίου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση ή καταψήφιση, για να προσθέσει ότι από πλευράς των εισηγητών και των κομμάτων τους υπάρχει πρόθεση, για ολοκλήρωση αυτής της πρότασης.
Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης για να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος να αποπληρώσει τις οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμπληρώνοντας πως αυτό «είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Ο βουλευτής του του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «μετά από τέσσερις τροπολογίες του νόμου, με πρωτοβουλία της Βουλής, για διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο φόρο, όπου ουσιαστικά έχουν χαριστεί επιβαρύνσεις εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοφοροφυγάδες, είναι η ώρα και δεν χωρεί άλλο χρονικό περιθώριο, να προχωρήσει η Βουλή από μόνη της, αφού η κυβέρνηση δυστυχώς δεν συμφωνεί, σε μια επέκταση του σχεδίου, για τη διευκόλυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις κοινωνικές ασφαλίσεις».
«Τα ποσά είναι πολύ πιο λίγα. Αφορούν πολύ περισσότερους ανθρώπους. Πολλές φορές αφορούν οφειλές για αυτοεργοδοτούμενους. Πληρώνουν ένα τοκογλυφικό τόκο 27%, που δεν υπάρχει στο φόρο εισοδήματος και στο ΦΠΑ, τέτοια επιβάρυνση», είπε.
Τόνισε ότι επιβάλλεται και πρέπει η Βουλή – ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση – να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση της επέκτασης του προγράμματος, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΤΚΑ.
Πηγή: ΚΥΠΕ